A fogyasztás számítható!Az elektromos fűtés többé nem csak egy alternatíva

A fűtési rendszernek nincs fogyasztása. A fűtendő épületnek van energiaigénye.

Komplett energetikai számítás elvégzése után, látható az épületből az év folyamán távozó hő mennyisége. Ezen számítást az épület határoló szerkezeteinek ismeretében lehet elvégezni. A számítás nem sokban tér el a kötelező épület energetikai tanúsítástól, sok esetben a várható fogyasztás kiolvasható a tanúsítványból. Amennyiben szakembereink megfelelő mennyiségű adatot kapnak az hőveszteség számítás elkészítéséhez, úgy örömmel adunk tájékoztató jellegű információkat a várható fűtési költségekkel kapcsolatban, illetve méretezzük az opcionális napelem rendszer teljesítményét.

Mint a fenti táblázatból is látszik, az elektromos alapú fűtési rendszerek jelenleg még a komplett fűtési szezont tekintve nem produkálnak kedvezőbb üzemeltetési költségeket mint egy jól méretezett és kivitelezett gáz-hőtermelővel ellátott padlófűtés. Átmeneti időszakban (október-november-április) azonban a magasszintű vezérelhetőségüknek és a 100%-os éves hatásfoknak köszönhetően már azonos a fűtési költség.

Sokkal fontosabb azonban a gépészeti rendszerek esetében komplexen vizsgálni a beruházási költség-karbantartás-fenntartási költség  megtérülését. Szintén fontos szempont, hogy az elektromos és fűtőfilmes rendszerek nem igényelnek gépészeti teret, kémény kialakítást, gáztervet.

Tudjon meg többet a CALEO rendszerek megtérüléséről és a megújuló energia fűtéscélú alkalmazásáról a modern épületgépészetben. Tovább

Alkalmazási példa Caleo rendszerek üzemeltetési költségére

A fűtési rendszernek nincs energiaigénye és fogyasztása. Az kizárólag a fűtendő épületnek van. Az üzemeltetési költségeket éves szinten lehet számítani az adott épület szerkezeteinek figyelembe vételével. A szükséges fűtési teljesítmény meghatározása hőveszteség számítással történik (mértékegysége W) még az üzemeltetési költségek komplett energetikai számítást igényelnek (mértékegysége kWh/m2 annum). Ezen számítások elvégzése a fűtési rendszer típusától függetlenül történnek, az épületet határoló szerkezeteken az év folyamán maximálisan távozó energiamennyiséget fejezi ki. Minél jobb egy épület összesített hőszigetelési értéke annál kevesebb energia (hő) távozik.

Négyzetméterenként távozó éves energiamennyiség a gyakorlatban:

Passzív ház 15kWh/m2 évente
Alacsony energiaigényű ház 30kWh/m2 évente
Átlagos épület 70kWh/m2 évente
Hőszigeteletlen régi építés 150kWh/m2 évente

Tehát az éves fűtési költség egy 100m2-es A+ minősítésű épületben: 30kWh x 100m2 x 39Ft = éves Bruttó 117,000 Ft. Természetesen a helyiségenkénti programozható vezérléssel és a sugárzó fűtés okozta magas komfort érzettel ezen költségek csaknem 20%-al csökkenthetők hiszen az épületenergetikai számítás folyamatos hőmérsékletet feltételez.

0Ft-os fűtésköltség