Burkolat kiválasztása padlófűtéshez

Burkolat kiválasztása padlófűtéshezA burkolat a fűtési rendszer része

A végső burkolat megválasztása épp úgy fontos egy padlófűtési rendszer esetében mint maga a technológia. A burkolat maga a hőleadó felület. Szerencsére a legtöbb napjainkban alkalmazott burkolat típus alkalmas padlófűtéshez a megfelelő rögzítési és rétegrendi szabályok betartása mellett. Fontos szempont a burkolat típusán felül annak vastagsága.

A padlószőnyeg és a tömör fa kivételével szinte bármilyen padló alkalmas lehet padlófűtéshez 10-12mm-es vastagságig. Ismerje meg a leggyakoribb burkolatok előnyeit és hátrányait.

Járólap, gresslap, kerámia 100%
Laminált padló, szalagparketta 90%
Klikkes vagy ragasztott vinyl padló 90%
Padlószőnyeg 50%
Hajópadló, bambusz 20%

Járólap

Jó hővezetési és hősugárzási képességüknek köszönhetően ezen anyagok kiválóan alkalmazhatók padlófűtéssel, bármekkora vastagságban. Vastagságuktól függően kizárólag a hőtároló képességük növekszik vagy csökken. Fontos, hogy a burkolást kizárólag jó minőségű flexibilis csemperagasztóval kell végezni. Ugyan a modern padlófűtési rendszerek, alacsony hőmérsékletű fűtések, csekély mértékben dilatálnak, azonban hosszútávon megtérülő beruházás a minőségi hidegburkoló anyagokat (csemperagasztó, fuga, kent vízszigetelés, alapozó) választani pl.:Mapei, Sopro, Baumit.

Laminált padló

A laminált padlók manapság a legelterjedtebb burkolattípusok, mégis kevesen tudják, hogy kiválóan alkalmazhatóak padlófűtéshez.  A laminált padlók, szalagparketták hősugárzási hatékonysága a kő/járólap burkolatokhoz képest 90-95%-os. Padlófűtéshez kifejezetten ajánlott burkolattípus. Több gyártó feltünteti a csomagolásokon, hogy elektromos padlófűtéshez nem alkalmazhatóak, azonban ez a fűtőszőnyeges/fűtőkábeles rendszerekre vonatkozik, a külön erre tervezett fűtőfilmes rendszerekre nem. Általánosan elmondható, hogy anyagminőségtől függetlenül 12mm-es vastagságig minden laminált padló és szalagparketta alkalmazható padlófűtési rendszerrel, fűtőfilmes rendszerben.

Vinyl, műgyanta

Ezen anyagok kiválóan alkalmazhatóak padlófűtéssel, ugyanis jellemzőjük az alacsony burkolatvastagság és a csekély hőszigetelő képesség. A hősugárzási hatékonyság ezeknél a burkolattípusoknál közel 80%-os a kőburkolatokhoz és laminált padlókhoz képest. Károsanyag kibocsátásuk alacsony hőmérsékletű padlófűtések esetén nincs. Fektetéskor ezen burkolatok tökéletesen sík felületet igényelnek, így hőtároló padlófűtésekhez javasolt burkolatok, nem érintkeznek közvetlenül a fűtőelemekkel. Fektetésük vékony rétegrend esetén vastag aljzatkiegyenlítőbe helyezett fűtőszőnyeggel történik.

Szőnyeg, fa és bambusz

A szőnyegpadlók és természetes fa tartalmú burkolatok hősugárzási hatékonysága a leggyengébb, legkevésbé összeegyeztethető padlófűtéses rendszerekkel, célszerű a fűtésrendszer méretezésekor ezt figyelembe venni amennyiben az igény mindenképpen ez a burkolattípus. A hősugárzási hatékonyság szőnyegpadlók esetében mindössze 50%-os a kőburkolatokhoz és laminált padlókhoz képest. Amennyiben ezen burkolatok alkalmazása elengedhetetlen úgy javasoljuk a mennyezetfűtés kialakítását.