Bútorozás padlófűtés eseténA padló a fűtési rendszer része

A felületfűtési és padlófűtési rendszerekről elmondható. hogy a legkevésbé korlátozzák az építtető szabdságfokát és elképzelésit a bútorozást illetően. Azt azonban kevesen tudják, hogy a padlófűtés nem csupán a lábnak meleg padló miatt alakít ki magas komfortot, de az általános hőérzetet is emeli. A kiváló komforthoz azonban hőleadó felületre van szükség, lehetőség szerint minél nagyobb és szabadon álló felületre.

A padlófűtés maximális hatékonysága érdekében úgy érdemes bútort választani, hogy az lábakon álljon vagy legalább egy néhány mm magasságban el legyen tartva a padlótól. Akár egy 20mm-es “talp” is elegendő lehet, hogy a hő megfelelően tudjon távozni a fűtött tér felé, és átszellőző légrésként funkcionáljon a bútor és a burkolat alatti közeg.

Padlófűtés bútor

Kell fűtés a bútorok alatt is?

Igen. Amennyiben a padlófűtési rendszer önálló fűtésként funkcionál úgy kizárólag a fix beépítésű bútorok helyét lehet kihagyni a tervezés folyamán. Fix beépítésű bútor például a konyhabútor, mosógép, beépített gardrób. A padlófűtés az épület gépészetének része így legalább 30-40 évig változtatás nélkül szolgálja az épület fűtését. 30-40 év alatt a bútorozás többször változik, így a helyes tervezés sok kellemetlenségtől óvja meg Önt a jövőben. Általánosan elmondható, hogy a padlófűtés elemei a fűtendő terület 80-90%-át fedik le. Egyes helyiségekben mint pl.: fürdő vagy konyha ez az érték lehet mindössze 60-70% amennyiben ekkora felületen is megtörténhet a szükséges és szabványoknak megfelelő hőmennyiség leadása.

Kiegészítő és komfort fűtések esetén más a helyzet. Ezen esetekben szakembereink alkalmazkodni tudnak az ügyféligényhez, bútorozott alaprajzhoz hiszen nem cél és elvárás a helyiség kifűtése, mindössze a járófelület komfortossá tétele.