Padlófűtés vagy mennyezetfűtés?Tudja meg mikor milyen fűtési rendszert érdemes választani

Mennyezetfűtés
A mennyezetfűtés napjaink leggyorsabban terjedő innovatív felületfűtési megoldása.

Elektromos fűtési rendszer kialakítása esetén minden helyiség önálló fűtéskörként funkcionál, saját vezérlővel (termosztáttal), így akár kombinált rendszerekben is lehet gondolkodni. Hőtechnikailag egyértelműen a padlófűtés a leghatékonyabb és legkomfortosabb megoldás azonban a burkolatválasztás, bútorozás és a felhasználói igények ezt a megállapítást árnyalhatják.

Mikor és hol érdemes mennyezetfűtést kialakítani a padlófűtés helyett?

 • Könnyűszerkezetes épületekben a gipszkarton álmennyezet az építés része. Így gyorsan, alacsony költségek mellett kiépíthető egy ütemben a gipszkarton felzárásával.
 • A mennyezetfűtések kialakítását indokolhatja a helyiség bútorozottsága és annak funkciója. Amennyiben a helyiség, épület alaprajzi méretének nagy részét bútorok vagy más berendezési tárgyak, gépek fedik abban az esetben a közvetlenül sugárzó felület nagy része takarva van.
 • Indokolhatja például felújítás esetén, hogy a meglévő burkolatok és épületszerkezet bontása nélkül kialakítható.
 • Amennyiben a helyiség funkciója nem állandó hőmérsékletet kíván pl.: (irodák, kereskedelmi egységek, szállodai szobák) úgy a mennyezeti direkt fűtésekkel, gyors és dinamikus felfűtés érhető el, a rendszereknek kisebb a hőtehetetlensége, mint padlófűtés esetén.
 • Nem befolyásolja a belső tér kialakítását (szőnyeg, nagyfelületű bútorok).
 • Az épületek gyenge energetikai paraméterei is indokolhatják mennyezetfűtés kialakítását, tekintve , hogy mennyezetfűtés esetén magasabb hőmérsékletek engedhetők meg mint padlóban, ezzel fajlagosan lehet növelni a bevitt hőteljesítményt.

Komfort és hatásfok

Amennyiben kizárólag a hőtechnikai szempotokat vizsgáljuk úgy kijelenthető, hogy a padlófűtés a jelenleg ismert leghatékonyabb fűtési és felületfűtési megoldás, Ezen tény nem csupán az elektromos fűtési rendszerek esetében van így, igaz ez a gáz hőtermelővel ellátott vízkeringetésű rendszerek esetében is. A padlófűtés alacsony hőmérsékleten és nagy felületen adja le a helyiség kifűtéséhez szükséges energiát. A nagy felület és az alacsony hőmérséklet adja azt a típusú komfortot amiért megéri a padlófűtés kialakítása akkor is ha az minimálisan ugyen de költségesebb beruházást jelent mint egy hagyományos radiátoros rendszer kialakítása.

 • Kicsi a szoba, de sok a bútor:

  A túlbútorozottság az egyik olyan tényező ami padlófűtés kialakítása ellen szólhat. Természetesen ez nem a komplett épületre vonatkozik, hiszen egy lakás vagy ház több helyiségből áll. Elektromos fűtési rendszerek esetén érdemes akár kombinált rendszerekben is gondolkodni. Például: Hálószoba-Mennyezetfűtés , Nappali-Padlófűtés, Fürdőszoba-Padlófűtés.

 • Gyerekszoba, fürdőszoba:

  Vannak helyiségek, melyek funkciójukból eredően igénylik a padlófűtést. A legdrágább anyagokból és minőségben kiépített fürdőszoba sem komfortos ha az aljzatszerkezet hideg, és a gyermekszoba sem a felhőtlen szórakozás szigete ha a felfázás miatt kell aggódni. Hozzon jó döntést már az építéskor és biztosítsa a maximális komfortot ezen helyiségekben.

 • Fontosabb a bukolat mint a gépészet:

  Hiszünk abban, hogy az otthonteremtés az álmok megvalósításáról szól, az épületgépszet pedig csak egy szükséges rendszer. Padlófűtést arra alkalmatlan bukolattal nem célszerű ellátni, így ha szempont a természetes anyagok használata mint például a fa hajópadló, bambusz vagy vastagabb padlószőnyeg, úgy érdemes inkább mennyezetfűtés kialakítását választani.

Épület szerkezete

Az épületet határoló szerkezet, a belmagasság és a hőszigeteltség mind fontos szempotok a fűtés módjának megválasztásakor. Az alábbi esetekben ajánlott az épület nagy részében vagy egészében mennyezetfűtést kialakítása.

 • Könnyűszerkezetes épületek:

  A könnyűszerkezetes épületek kiváló hőszigetelési értékekkel rendelkeznek, relatíve alacsony a beépített  teljesítmény és gipszkartonozás az építés része. Ebből adódik, hogy alacsony beruházási költségek melett építhető ki a fal és mennyezetfűtési technológia.

 • Nagy belmagasság:

  A mennyezetfűtési rendszerek épített gipszkarton szerkezetben kerülnek kiépítésre, így az álmennyezet építésekor lejjebb hozható a mennyezet szintje, abban hőszigetelést és világtást is el lehet helyezni. Mivel a CALEO Direct mennyezetfűtés sugárzó fűtés így a helyiség egészében egyenletes hőmérséklet alakul ki.

 • Hőszigetelés:

  Sajnos vannak olyan rosszul hőszigetelt és vagy régi építésű lakások melyek csak padlófűtéssel nem fűthetők ki. A padlófűtés maximális hőleadása limitált, a hőleadó felület nem lépheti túl tartózkodási zónában a 29°C-ot legyen az akár elektromos akár vizes padlófűtés. Mennyezetfűtés esetében a hőleadó felület elérhet akár 45°C-ot is így a négyzetméterenként bevihető hőteljesítmény nagyobb, a mennyezetfűtés nem igényel kiegészítő hőleadót rossz hőszigetelésű épületekben sem.

Tovább a CALEO Direct fűtőfilmes mennyezetfűtéshez